vrijdag 9 januari 2009

Het gaat weer beginnenNog twee weken en we zullen weer afreizen naar Curacao voor een tweede keer dolfijntherapie voor Victor. Het is bijna een jaar geleden dat we voor er voor de eerste keer waren. Er is sindsdien veel gebeurd.

De vorige keer is er met Victor in Curacao hard gewerkt aan zijn concentratievermogen en voorwaarden om tot praten te komen. Als ouders hebben we ook veel tips meegekregen hoe we Victor op een positieve manier kunnen benaderen en hem zo beter te stimuleren in zijn ontwikkeling.

"Zeg geen Nee tegen Victor, maar vertel wat je wel wilt wat hij doet!" werd een van onze lijfspreken.
Na Curacao hebben we lang nagedacht over welk schoolsysteem passend zou zijn voor Victor's verdere ontwikkeling. We hebben diverse vormen van speciaal onderwijs onderzocht en kwamen tot de conclusie dat er eigenlijke geen enkele vorm was die bij Victor paste. Victor is gebaat bij een multidisciplinaire aanpak waarbij logopedie, ergotherapie, fysiotherapie, gedrag en gewoon scholing allemaal evenredig verdeeld zouden worden.
Dit heeft ons doen besluiten om een thuisonderwijs op te zetten in lijn met alle dingen die we in Curacao geleerd hebben. Dit heeft spectaculaire effecten gehad. Victor zijn algehele spiertonus en in het gelaat is sterk verbeterd (een voorwaarde om de te kunnen praten), maar het spectaculaire kwam in november toen we erachter kwamen dat Victor kon lezen en schrijven. (5 jaar oud). Het is fantastisch om nu een middel te hebben om met Victor te communiceren.

We zijn benieuwd wat een tweede keer dolfijntherapie gaat brengen. De focus zal weer liggen op de communicatie en concentratie. De therapie zal op 16 februari beginnen en we willen op deze blog met iedereen onze ervaringen delen. Alvast een kleine verandering ten opzichte van de vorige keer. Veronique gaat nu ook mee.


Victor heeft er zin in, wij ook.