zondag 15 februari 2009

Een dag met een verrassing, Veronique loopt los!

Het is vandaag een dag als alle anderen in Curacao. Het is zondag, ongeveer 30 graden, de zon schijnt en er staat een lekker briesje op de au-vent. We hebben ons voorgenomen om te gaan zwemmen, kunnen we gelijk kijken of Victor het niet verleerd is. Na het ontbijt wil Victor eerst een van zijn favoriete spelletjes doen: papiertje blazen. Vorig jaar op Curacao kon Victor nog niet blazen. Er is tijdens de vorige keer een begin gemaakt om Victor op een toetertje te laten blazen, maar dit is hem thuis pas echt gelukt. Blazen is een hele goede oefening voor de ontwikkeling van de mondspieren, dus moedigen we dat alleen maar aan en niet zonder succes. Victor blaast tegen alles en kan nog fluiten ook!


Om met Victor te communiceren hebben we 2 middelen. De ene is een letterkaart, waarop we een toetsenbord hebben nagetekend. Victor kan hiermee schrijven wat hij wil doen. Als tweede middel hebben we een Alphasmart aangeschaft. Dit is een kleine tekstverwerker met een toetsenbord. Hiermee kan Victor ook intypen wat hij wil en het voordeel is dat we zijn teksten kunnen bewaren.
Morgen gaat voor Victor de therapie beginnen. Er is ons gevraagd om een half uurtje eerder te komen, dan wordt de anamnese afgenomen. Vorig jaar hebben we dat ook gehad en in dat uur voorafgaand aan de therapie, zal Victor alvast worden opgehaald door zijn een van zijn therapeutes, terwijl wij praten over de behandeldoelen van Victor. We hebben ons hierop voorbereid, maar hebben Victor middels de Alphasmart ook gevraagd waaraan hij wil gaan werken. Hieronder staat het verslagje van de Alphasmart.

--------------------------------
Zondag 15/2/2009>
Victor, waar wil jij met Mandy en Papito aan gaan werken deze twee weken_

Aan pratyenj

En aan wat nog meer?

Aan bpraten

Okee, en wat denk je ervan om beter te leren typen op je alpha/smart_

Ja dazt wil j knook

Wil je nog iets meer vertellen op dit moment?

Kja ik wil aan d e s lag

Morgen mag je aan de slag!! Okee?

Ja
-----------------------------0-

Morgen dus aan de slag, maar nu eerst naar het zwembad! Dikke pret, Victor snel zijn vlinderbandjes aan en voor Veronique de nijntje zwemband opgeblazen en hup het water in. Hier zie je Hermi samen met Veronique. Even wennen aan het water en hup daar gaan we.


Even later Veronique ook even los mee in het water. Lekker hoor met deze temperaturen.


Daarna naar huis, lekker eten en de kinderen naar bed. Victor was erg moe, alsof hij voelt dat hij morgen op krachten moet zijn. Nadat we Victor in bed gelegd hebben zitten Hermi en ik samen met Veronique nog even op de au-vent. En dan gebeurd het. Veronique is nu bijna 18 maanden en beweegt zich voornamelijk voort op haar knieen. Nu staat ze los tegen mijn stoel. Hermi steekt haar armen uit en voorzichtig waagt ze een stapje. Een stapje los en ze is bij Hermi. He, dat gaat goed even proberen of het ook werkt terug naar papa….en ja hoor. Stoelen iets verder uit elkaar gezet en daar gaat ze weer. Veronique loopt los. Na 5 minuutjes oefenen tussen Hermi en mijzelf, gaat ze nu ook verder de kamer in. Veronique natuurlijk hartstikke trots. Kijk maar hier komt ze aan


Nou, als dit een voorteken is wat nog moet komen, dan zijn we benieuwd. Nu Victor nog praten.