dinsdag 23 maart 2010

Dag 13: De dolfijntherapie gaat verder en Victor heeft een tweede sessie BBFM

Het scheelde niet veel of we hadden ons allemaal verslapen vandaag. Om 6 uur ging de wekker af en ik voelde me meteen weer wegzakken in een diepe slaap. Vijf minuten later schrok ik wakker en moest meteen mijn bed uit om ervoor te zorgen dat ik niet weer in slaap zou vallen. Het hele gezin bleek met eenzelfde slaap te zitten, want het kostte me moeite om iedereen op tijd wakker te krijgen en op tijd aan het ontbijt te krijgen. Voordat je aan dolfijntherapie begint, vind ik het belangrijk dat in ieder geval Victor goed eet.
Gelukkig waren we op tijd op het CDTC, waar Victor weer netjes door Mandy en Peggy werd opgehaald om klokslag 8:00 uur. Hij mag meteen zijn tas naar binnen dragen.


Eenmaal binnen mocht Victor weer op zijn plankje met wieltjes en trok zich als een schildpad naar de therapieruimte. Gezien de vroegte is dit voor ons even de tijd om een cappuccino te gaan halen op het Sea aquarium. Even wakker worden.
Om 8:30 uur wordt het druk. De therapiekinderen willen naar het dok. Victor komt naar buiten met het kratje met materialen in zijn handen en een verzwaringvestje op zijn schouders. Dit laatste om hem diepe druk te geven en beter te laten aarden. Mandy en Peggy kijken toe en ook Matthias staat erbij te lachen. Hem zien we vanmiddag weer.


Op het dok lijkt alles zijn normale ritme te doorlopen. De wind van gisteren is een beetje gaan liggen en Victor begint al snel zijn eerste rondjes met Mateo te zwemmen. Ik heb geluk. Deze keer besluiten ze om een groot rondje te maken, vlak onder ons langs. Dit levert meteen de kans op mooie plaatjes op.


Het valt op dat er vandaag veel pelikanen en ander soorten grote vogels in de buurt van het therapiebasin rondvliegen. Ze lijken allemaal op zoek naar de vis die aan de therapiedolfijnen gevoerd worden. Sommige zie je met een duikvlucht naar beneden komen om een visje te pakken, ik heb het er geen een zien lukken. De dolfijntrainers en dolfijnen zijn hier te handig in om de vogels mee te laten eten. Plotseling gaat er een pelikaan op het dak van het vlot zitten. Terwijl ik een foto wil maken, komt Mateo omhoog om de ring van Tom aan te pakken.


Mateo laat zich met ring en al in het water zakken en brengt de ring naar Victor. Die mag hem vervolgens weggooien, waarna Mateo de ring weer op gaat halen.


Om 9:30 uur is de watersessie weer voorbij en gaan we terug naar het CDTC voor de evaluatie. Mandy is blij met de vooruitgang die Victor maakt. Hij wil echt voor haar werken en doet zijn best met de vele oefeningen die zij voor hem bedenkt. Er lijkt geen einde te komen aan haar creativiteit om hem verder opdrachtjes te geven. Na nog een rondje door het Sea aquarium te hebben gelopen gaan we weer naar het appartement voor koffie en een duik in het zwembad.

’s Middags hebben we onze twee sessie Brucker Bio Feedback bij Matthias. Afgelopen vrijdag was de eerste en die was een beetje onwennig voor Victor. Hermi en ik hebben het afgelopen weekend over deze methode gesproken en hadden nog de nodige vragen aan Matthias. We moesten wel met Victor bespreken wat hij er van vond en of hij mee wilde werken. Gelukkig vond Victor het wel interessant en wilde meewerken.

De Brucker Bio Feedback Methode (BBFM) is toch wel bijzonder. Het stimuleert de hersenen om meer cellen te gebruiken in het aansturen van de spieren en wordt vaak ingezet bij hersenbeschadigingen of revalidatie na operaties. Voor Victor is dit interessant, omdat hij een hersenbeschadiging heeft sinds zijn geboorte, periventriculaire leukomalacie genaamd. Hierdoor is juist de aansturing van spierstelsel door de hersenen verstoord. Eens kijken wat Matthias hier van terug kan vinden.
Matthias besluit het niet te moeilijk voor Victor te maken. Alhoewel Victor wel weer met zijn mond wilde werken, lijkt het hem beter om Victor te laten werken aan zijn rechterarm om het schrijven te bevorderen. Victor is tweehandig, maar we willen hem rechts laten schrijven, omdat dat makkelijker is.
Matthias begint met het opplakken van de elektrodes op Victor’s rechterarm. Ik zit er naast aan de andere kant om Victor een beetje rustig te houden als het nodig is. Hermi maakt foto’s.


Victor moet oefeningen met zijn rechterarm doen. Als hij zijn arm zelf omhoog doet, worden de signalen van hersenen naar schouder gemeten. Hieraan worden bepaalde waardes gekoppeld om dit te vergelijken met “normale” mensen. Victor doet goed mee. Hij steekt zijn arm omhoog en de grafiek laat zien dat er berichten tussen hersenen en arm plaatsvinden.


Voor wat betreft de waardes die Victor laat zien, zijn deze vergelijkbaar met kinderen van zijn leeftijd. Alleen is de tijd dat hij zijn arm bovenhoudt en dus zijn spieren aanstuurt eigenlijk te kort. Hieraan kan dus gewerkt worden.
We hebben nog een gesprek met Matthias. Brucker Bio feedback wordt in Europa alleen in Duitsland gegeven in Munchen. Dat is voor ons niet te doen. Matthias denkt, dat het goed is om met Victor middels ergotherapie en fysiotherapie meer aan zijn concentratie en spanningsboog te werken om dan wellicht volgend jaar te kijken of we verder met Victor kunnen werken aan speciale spiergroepen. Hij verwacht dat Victor dan ook meer geconcentreerd is. Nou ja, iets om over na te denken.
Wel erg leuk en interessant om zo’n nieuwe techniek mee te maken. We moeten nog eens nadenken hoe we hier mee verder gaan.

Wordt vervolgd.