dinsdag 16 maart 2010

Dag 6: Tweede dag dolfijntherapie

Vanmorgen ging om 6:15 uur de wekker. Geen wonder als je op tijd op de dolfijntherapie wil zijn en iedereen nog even op zijn gemak wil laten ontbijten. Het is nog donker in Curaçao dan, maar binnen een half uur is het hier volop dag. Victor had er zin in. Hij was op tijd op en ook Veronique was op tijd wakker. Na het ontbijt lopen we op ons gemak naar het CDTC. We waren iets te vroeg en net als voorgaande jaren lopen we dan even langs de aquaria. Dit blijft altijd leuk om te doen. Victor en Veronique stonden samen de flamengo’s te observeren, daarna gingen we door naar de voeltank.


In de voeltank liggen zeekomkommers, zeesterren een zee-egels die je aan kunt raken. Er hangen grappige plaatjes bij dat je een zeekomkommer niet mag uitknijpen. Iets waar we met Veronique mee op moeten letten.
Om 8:00 uur werd Victor opgehaald voor therapie. Naast Mandy kwam ook Heike mee naar buiten. Zij is logopediste/spraaktherapeute. Hermi doet thuis veel logopedie behandelingen volgens Prompt en Castillo Morales. Hier is Heike ook mee bekend en zij wil samen met Mandy kijken hoe ze deze logopedievormen ook deze twee weken in kan zetten.
We praten nog wat met de ouders van Marlou en dan gaan we naar de haaienbrug om naar Victor te gaan kijken. Hij ligt al in het water met Mateo en zwaait. Het zal wel niet naar ons zijn of wel, dat weten we niet.


De water tijd is begonnen en al snel komt Victor langsgezwommen op de buik van Mateo. Dit hebben we hem vaak met Papito zien doen. Samen met Victor ging dat op race tempo door het basin. Mateo is wat rustiger maar het levert wel een mooi plaatje op.


Behalve een beetje rondzwemmen wordt Victor ook uitgedaagd om keuzes te maken en interactie met Mateo uit te lokken. Er worden hem dan via pictogrammen keuzes voorgelegd en Victor mag kiezen wat Mateo gaat doen. Dit keer kiest hij de bal. Mateo gaat apporteren, het lijkt veel op een tennisbal alleen ietsje groter….
Hier komt Mateo de bal aan Victor geven.


Victor gooit hem samen met Mandy weg…


En Mateo brengt hem heel rustig weer terug.


Tijdens de doksessies wordt er intensief aan de logopedie gewerkt. Meestal gebeurt dit op het vlot, maar hier was de afleiding toch te groot. We zien Victor opstaan en samen met Mandy naar de achterkant lopen, waar ze achter een muurtje verder gaan met de logopedie oefeningen.
In de tussentijd wordt Mateo ook bezig gehouden. De dolfijntrainer moeten hun dolfijnen bij de les houden anders zijn ze hun even kwijt voor de therapie. Tom , de trainer van Mateo, maakt gebruik van de tussentijd om Mateo op een ander vlot te laten komen. Behalve dat dit een soort van bezigheidstherapie is, wordt dit ook geoefend voor een andere reden. In geval van ziektes of iets dergelijks moeten de dolfijnen ook uit het water kunnen komen om de dokter er naar te laten kijken. Tsja, dolfijnen lopen niet zo makkelijk de behandelkamer binnen.
Liggend op het dok, zie je pas hoe groot Mateo is. Oordeel zelf maar.


In de nabespreking bevestigen Heike en Mandy wat ons thuis met logopedie ook al was opgevallen. Victor doet goed mee met het vormen van klanken, maar er komt nog weinig geluid bij. Morgenochtend hebben we een gesprek met Heike om hier wat verder op door te praten.
Morgen wordt sowieso een bijzondere dag. Naast Victor gaat ook Veronique te water met een van de dolfijnen, Chabelita. Ricarda, een dolfijntherapeute in opleiding, zoekt broertjes of zusjes die een “therapiesessie” met haar willen doen, of wij er bezwaar tegen hadden om Veronique mee te laten doen. Natuurlijk niet. Dus zwemt morgen al ons kroost met de dolfijnen. En om het feest compleet te maken, hebben we morgenmiddag de family swim. Dan mogen we zelf met Mateo zwemmen.
We zullen er wat moois van maken.