zaterdag 1 oktober 2011

Therapie 4: Zwemmen met 4 dolfijnen

Het was vandaag alweer de vierde therapiedag. Omdat de maandag was uitgevallen zullen we die op zaterdag inhalen. Victor had het geluk om vandaag met twee dolfijnen te mogen werken. Het CDTC heeft 5 therapiedolfijnen die ingezet kunnen worden. Naast Papito en Mateo wordt er ook gezwommen met Geegee, moeder van Papito, en Chabelita en Li-na twee vrouwtjes dolfijnen. Dit betekent dat ze capaciteit hebben om 20 therapiekinderen in één periode te begeleiden. Deze week zijn er echter maar 16 kinderen, waardoor de dolfijnen iets flexibeler ingezet kunnen worden. Naast Papito mocht Victor dus ook met Chabelita zwemmen.
Tijdens de therapie op het droge was Victor zeer geconcentreerd bezig. Hij wordt uitgedaagd om meer zelfstandig te gaan typen, maar ook knopen vastmaken. Hierdoor moet hij leren om zich zelfstandig aan- en uit te kleden. Er wordt veel gewerkt aan de fijne motoriek en prikkelverwerking. Victor was het eerste half uur beter geconcentreerd dan ooit tevoren. Toen het tijd werd om naar het water te gaan, schudde hij nee. Victor wilde doorwerken. Steffi keek hem eens aan en herhaalde dat het toch echt tijd werd om naar Papito te gaan. Oh, toen viel het kwartje. Naar Papito en het water.In het water liet Victor echter wat van zijn geconcentreerdheid varen en was een beetje aan het spelen met Papito en Chabelita. Het levert wel mooie foto’s op zo zwemmen met twee dolfijnen.Overigens gebeurde er weer iets typisch tijdens de sessie. Victor wisselde regelmatig van dolfijn. Na Papito en Chabelita ging hij ook nog een rondje met Li-na zwemmen. Terwijl hij daarmee bezig was kwam ook Mateo zich er even mee bemoeien. Hij nam moeiteloos het stokje over van Li-na en ging even met Victor aan de slag.
Zo kwam het dat Victor vandaag met 4 dolfijnen zwom. In eerdere jaren zouden we hier een beetje onze vraagtekens bij hebben gehad. Jongetjes zoals Victor hebben toch een structuur nodig om te leren. Om zo van dolfijn te wisselen doorbreekt zo’n structuur en kan voor verwarring zorgen. Echter Victor voelt zich zo vrij in het water met Steffi, dat het voor hem niet meer uitmaakt. Hij blijft met Steffi werken en laat zich niet door de wijs brengen door de dolfijnenwissels. Weer een leermoment! Het was opvallend hoe Victor een knuffel aan Mateo gaf toen die weer bij hem kwam, vertelde Steffi. Daar gaat zoveel gevoel tussen jongetje en dolfijn mee gepaard, ontroerend om te zien.
Overigens blijft Steffi werken samen met Victor aan het maken van oogcontact. Dat Victor al zijn charmes in de strijd gooit om wat van de dames gedaan te krijgen wordt door iedereen binnen het CDTC nu wel gezien. ’s Ochtends zat hij in de voorbereiding nog te wachten op een bankje toen Steffi en Jessica hem op kwamen halen. Op dat moment komt Matthias, één van de andere dolfijntherapeuten langs en zegt: “Zo Victor, ben je weer met onze dames aan het flirten.” Ze beginnen hem een beetje te kennen.