maandag 4 juni 2012

Dag 1: Heel goed!

Het is maandag 4 juni. Afgelopen vrijdag zijn we ingevlogen naar Curacao voor de dolfijntherapie van Victor. De reis begint routine te worden, de therapie gelukkig niet. Vrijdagavond lagen we dan ook tevreden en moe van de reis te bed. Het weekend hebben we gebruikt om te acclimatiseren. Dit is zeker nodig. Een beetje wennen aan het tijdverschil van 6 uur, de warme temperatuur en de atmosfeer op Curacao. We hebben op zondag wel het eiland verkend door een rondje richting Westpunt te rijden. De uitzichten bij Boca Tabla en Boca Pistol.


Maar goed vandaag begon de therapie. Er was een kleine verrassing voor Victor. Hij zwemt voor het eerst met een mannelijke therapeut en voor het eerst met een Nederlandse therapeut. Gerwin zal hem de komende twee weken begeleiden. We kennen Gerwin van eerdere sessies en zijn ook even in contact geweest om hem in ons thuisonderwijsprogramma voor Victor mee te laten draaien. Maar dat was er niet van gekomen.

Om 10 uur begonnen we met de intake. Victor was niet houden. Al twee dagen niet. We hebben het afgelopen jaar erg veel gewerkt aan eigen initiatief en dat ook steeds beloont. Nou, dat is goed te merken. Victor wil er op uit en wil het meteen! Binnen no time had hij het voor elkaar. Terwijl de andere therapeuten zich melden bij hun therapiekinderen bracht werd Victor door Matthias naar binnen gebracht en liep hij rond alsof hij thuis was. Hij wilde meteen aan de slag. Even waren we hem kwijt, totdat Gerwin ons vertelde dat Victor zijn wetsuit al aan het uitzoeken was.


Het ritme van de therapie is herkenbaar. We starten om 1030 uur, waarna een half uur therapie op de wal volgt, daarna een uur watertijd en dan het laatste half uur cooling down voor Victor en feedback aan ons door Gerwin. Ondertussen hebben wij ons op de haaienbrug geïnstalleerd om naar Victor te kijken. Vroeger zwommen hier inderdaad een stel grote verpleegsterhaaien. Die zijn gelukkig verplaatst. Het gaf altijd een bizar beeld om de haaien aan de ene kant van het hek te zien en je eigen kind vrolijk aan de andere kant.


Zoals Gerwin ons bij de intake vertelde is de eerste dag bedoeld om een beetje aan elkaar te wennen. Even in het ritme komen en daarna zal hij met Victor aan de doelen gaan werken die we voor hem hebben bedacht. Victor zal deze keer niet met Papito zwemmen. Die zwemt met een ander therapiekind. De dolfijn voor Victor is Dee Dee, een vrouwtjes dolfijn die recent mee is gaan doen met de therapie.


Ook Valentijn vermaakt zich goed. Het stilzitten op de haaienbrug had hij na 45 minuten gezien en toen zijn we samen met Veronique een rondje gaan lopen in het Seaquarium. Hij was de koning te rijk.


Na 15 minuten zat ook de therapie van Victor er op en kwam hij samen met Gerwin naar ons toegelopen.

Gerwin gaf ons feedback over de eerste dag en toen ik aan Victor vroeg hoe zijn eerste dag gegaan was antwoordde hij: “Heel Goed!” Dit is wel een heel bijzonder einde. Tot nu toe heeft Victor nog nooit duidelijk een twee woord zin gesproken en nu in één keer! Vanavond iedereen vroeg naar bed.