dinsdag 5 juni 2012

Dag 2: Victor heeft huiswerk

Deze ochtend begon vrij relaxed. De twee vorige jaren begon de therapie van Victor om 8:00 uur ’s ochtends. Nu zitten we een sessie later en beginnen we om 10:30 uur. Dat geeft ons tijd om op het gemak op te staan, te ontbijten en zelfs even boodschappen te doen voordat we naar het CDTC gaan. Voor Veronique begon vandaag het broertjes/zusjes programma. Zij begon alleen om 8:30 uur. Dus na de boodschappen melden wij ons netjes op het CDTC en Gerwin komt Victor ophalen. Hij vertelt ons vooraf dat hij nog eens na heeft zitten denken over zijn communicatiemogelijkheden met Victor. Hij weet dat Victor met zijn letterplank kan typen, maar dat vergt enige oefening. Dus is het voorstel dat Victor aan ons terugkoppelt hoe de therapie ging, wat hij leuk en niet leuk vond. Wij kunnen dat dan weer teruggeven aan Gerwin. Op deze manier maken we optimaal gebruik van zijn tijd. Dus huiswerk….

Eenmaal in het water gaat het er rustig aan toe. Victor kan op een groot picto bord aangeven wat hij wil gaan doen en daarna kunnen ze aan de slag. Dee Dee is erg rustig. Vorig jaar met Papito sprongen de vonken ervan af. Dee Dee, een jong vrouwtjesdolfijn, deed het op haar gemak. Je ziet Victor en zelfs Gerwin zo af en toe kijken naar Dee Dee en denken: “Kom op!”


Ook het spelen met de bal gaat langzaam. Dee Dee laat de bal een tijdje voor wat het is en als we het bijna opgegeven hebben, brengt ze de bal naar Victor.


Ondertussen werken Gerwin en Victor gewoon door. Het is de bedoeling om Victor ook zo rustig mogelijk zijn dingen te laten doen. Een beetje geduld opbouwen. Het lijkt wel of Dee Dee dat gewoon aanvoelt. Of het zijn gewoon de hormonen zegt Gerwin later en het is tenslotte volle maan.


Aan het eind proberen Victor en Gerwin nog het waveboard met Dee Dee. Vorig jaar was dit een daverend succes. Papito had er toen zin in en samen met Steffi en Victor racete hij door de baai. Nu blijft het slapjes.

In de nabespreking komt Gerwin nog even terug op het huiswerk. Victor maakt er soms een beetje een potje van in het water. Hij wil graag dollen en geintjes maken, maar er zal ook gewerkt moeten worden en Victor zal zelf aan moeten geven wat hij wil doen. Dit is iets wat wij vanavond met hem gaan bespreken. En zo gaat de therapie eigenlijk ook in het appartement een beetje door. De rest van de middag hebben we het rustig aan gedaan. Zowel Victor als Valentijn zijn hartstikke moe, om verschillende redenen. Het andere nieuws is dat we komende donderdag family swim hebben. Dan mogen Hermi, Veronique en ik het water in met Dee Dee. Het zal hopelijk weer een feestje worden.