vrijdag 8 juni 2012

Dag 5: Victor veert op

Het is alweer de laatste dag van de eerste week therapie. De tijd is omgevlogen en we zijn met veel dingen bezig. Je merkt aan Victor en Veronique ook dat ze het hier aardig beginnen te kennen. Veronique loopt zelfverzekerd door het resort en het Sea Aquarium, alsof ze nooit anders gedaan heeft. Victor kent zijn weg uiteraard ook. Deze ochtend zijn we begonnen met een informatiesessie over dolfijnen. Die werd gegeven door Esther, de hoofddolfijntrainster. Erg boeiend om zo de oorsprong en de natuurlijke bewegingen van dolfijnen te horen.
Na een half uur kwam Gerwin samen met Matthias langs om Victor op te halen. Matthias wilde nog even naar Victor’s enkel kijken. Victor loopt al een tijdje met zijn voet naar binnen gedraaid, wat lijkt op een verzwikking of wellicht een breuk in één van zijn voetbotjes. Foto’s in Nederland lieten gelukkig geen breuk zien. Maar de voet bleef raar naar binnen staan. Binnen het team van het CDTC zit zoveel expertise dat we hier altijd wel met een goede diagnose wegkomen en Matthias is een specialist in dit vakgebied. Waarschijnlijk zijn de voet- of beenspieren van Victor’s voet door zijn snelle groei niet echt meegegaan. Dit veroorzaakte een spanning die een of twee voetbotjes gefixeerd hebben. Dat veroorzaakt het rare loopgedrag. Het leek Matthias het beste om hier thuis voor een osteopaat of manueel therapeut in eerste instantie te laten kijken. Daarna even verder kijken. Victor kan er nu nog op lopen, maar we moeten het wel in de gaten houden.
Terug naar therapie. Victor mocht weer zelf activiteiten aanwijzen en begon met het werpen van de ring. Op de foto zie je dat Dee Dee de ring net naar Victor gebracht heeft, zodat hij die kan weggooien.


Na de ring kwam zowaar Papito even meedoen. Eindelijk. Waar vooral Gerwin verwacht had dat het nu vuurwerk ging worden, bleef Victor kalm en ging lekker zijn rondjes zwemmen met twee dolfijnen.


Uiteraard kan Victor ook spetteren. Hoe heerlijk moet het zijn om tussen twee dolfijnen rustig te cruisen en met je benen te spetteren.


Om daarna weer over te gaan tot het cruisen. Kijk hem hier eens heerlijk rustig liggen, alsof de hele wereld kan vergaan en na hem de zondvloed kan komen. Dit moment pakken ze hem niet meer af. En geef Victor eens ongelijk.


Wat is leuker dan met één dolfijn samen te spetteren? Met twee dolfijnen samen spetteren, moet Victor gedacht hebben. Zelfs Gerwin doet enthousiast mee.


En dan moet Papito weer terug naar zijn eigen dok en naar zijn eigen therapiekind. Victor gaat door met Dee Dee en Gerwin. Als beloning voor alle lol mag Dee dee op haar kop gaan staan. Dit is iets wat Victor kennelijk dit jaar erg leuk vindt. We hebben dat in voorgaande jaren niet zo gezien. Maar meer dan 3 keer is genoeg.


Victor kan gelukkig nog meer kiezen. En voor de eerste keer deze week kiest hij de stok. Dit is altijd een leuk gezicht. Victor en Gerwin positioneren zich iets verder in het water. Dee Dee brengt de stok naar hen toe en als iedereen in positie ligt, springt ze er een aantal keer over heen. Op dit soort momenten verknol je veel foto’s om de juiste te schieten. Ik heb mijn best gedaan en dit is de mooiste.


Na afloop vertelde Gerwin dat Victor hem nog steeds aan het testen is. Hij bleef proberen om Dee Dee continu op haar kop te laten staan. Aan de andere kant heeft hij goed gewerkt met een spatel, die Victor tussen zijn lippen moest houden. Daar is een begin mee gemaakt en dit hebben we als huiswerk voor het weekend meegekregen. Terugkijkend op de eerste week is het altijd weer bijzonder om te zien wat als grote leerdoelen voor Victor naar voren komt. We hadden natuurlijk ons lijstje gemaakt, maar Gerwin als therapeut kijkt ook naar waar zijn therapiekind, in dit geval Victor, behoefte aan heeft. Het gaat nu nadrukkelijk over grenzen stellen en uitdagen. Het lijkt wel of Victor haantjesgedrag begint te vertonen en dat werd wel eens tijd. Maar goed, we kunnen nu wel meteen alles in goede banen gaan leiden.

Het weekend zijn we lekker vrij. Geen family swim of andere zaken gewoon twee dagen rust. Voor zowel Victor als Veronique lijkt dit geen overbodige luxe. Beide waren erg moe vandaag. Voor het weekend hebben we eigenlijk niets bijzonders gepland. Lekker naar het strand zal het wel worden.