woensdag 6 juni 2012

Dag 3: Grenzen stellen

Vandaag zijn we rustig begonnen. Nou ja, rustig? Veronique had geen broertjes/zusjes programma, want ze mocht vandaag assisteren bij Victor op het dok. En hiervoor wilde ze natuurlijk op en top netjes verschijnen, dus haar mooiste badpak moest aan en haar groene hesje tegen de felle zon. In de voorbereiding met Gerwin hebben we het nog even over Victor’s huiswerk gehad. Hij wil graag jongensdingen doen. Wat dat dan zijn laat Victor even in het midden, maar daar mag Gerwin zijn creativiteit laten zien. Op het dok is het nu iets voller. Naast de gebruikelijke bezetting zit daar nu ook Veronique en een stagiaire die haar begeleid. Victor mag ondertussen zijn activiteiten aanwijzen op het picto bord.


Terwijl Victor druk bezig is met zijn therapie en stoere jongens dingen aan het uitvinden is met Gerwin, vermaakt Veronique zich opperbest op het dok. Ze zit als een volmaakte dolfijnentrainster mee te werken. Ze mag visjes geven aan Dee Dee, wanneer die terugkomt naar het dok van Victor.


En als ze iets meer tijd heeft mag ze Dee Dee ook kusjes geven.


Halverwege de sessie mogen we als ouders ook achter het dok gaan kijken. Normaal gesproken staan we op een afstandje te kijken om de therapeuten rustig met Victor te laten werken. Tweemaal in de twee weken mogen we dichterbij komen. Dan sta je echt met je neus bovenop de therapie en kun je mooie foto’s maken. Tussen de watersessies door werken Victor en Gerwin op het dok. Dit duurt ongeveer zo’n 5-7 minuten en dan gaan ze het water weer in. Tijdens die korte tijd op het dok, moet de dolfijn natuurlijk wel bezig gehouden worden. Voor Veronique is dit natuurlijk prachtig. Ze speelt een heel spelletje met Dee Dee waarmee ze haar de ring laat apporteren. Groot vermaak.


Ondertussen krijgen we bezoek van een grote pelikaan. Die is eigenlijk altijd in de buurt van de dokken om te zien of hij een visje kan afpakken van de dolfijnen. Ik heb het hem nog nooit zien doen, maar het feit dat hij hardnekkig blijft volhouden zal wel betekenen dat hij af en toe iets vangt. Hoe dan ook, de pelikaan zit slechts een meter van mij vandaan en wil kennelijk graag op de foto.


Ondertussen willen Victor en Gerwin het waveboard nog eens gebruiken. Na de trage rit gisteren zijn we benieuwd of Dee Dee er vandaag wel zin in heeft. Het begin is weer uiterst op het gemak. Papito komt met zijn therapie kindje voorbij gescheurd en laat even zien wat de bedoeling is.


Dan gaat gelukkig voor Victor de knop ook om bij Dee Dee en met een prachtige eindsprint brengt ze Gerwin en Victor weer terug op het dok.


Eenmaal terug zitten Gerwin en Victor zo weer op de kant. Een beetje vreemd, want Victor is zo graag in het water. Maar Victor was Gerwin een beetje aan het uitdagen. Gisteren had Victor er veel lol in om Gerwin met zeewater in zijn gezicht te sprietsen. Tot vervelend aan toe. Gerwin heeft hierop Victor toegesproken dat hij overal heen mag sprietsen, maar niet in zijn gezicht. Als dat wel gebeurd dan gaan ze uit het water. Eigenlijk ging het de hele sessie goed, totdat Hermi en ik achter het dok stonden. Victor wilde even testen hoe standvastig Gerwin zou zijn in dat geval. Nou, heel standvastig. Zonder er een woord vuil over te maken zaten Victor en Gerwin weer op het droge.


Tijdens de nabespreking gaf Gerwin aan dat hij het belangrijk vindt dat Victor de grenzen van andere mensen leert zien en respecteren. Van een mannetje van 4 jaar oud is het allemaal wel grappig, maar van een jongen van 9 is dat niet meer het geval. Vandaar dat Gerwin even recht in de leer was met Victor. Thuis hebben we het er nog met Victor over gehad en hij bevestigde inderdaad dat hij Gerwin aan het testen was.

Verder heeft Victor het goed gedaan en mag hij nu gaan kiezen welke stoere jongens dingen hij wil doen: van een brug afspringen of samen met Gerwin in een kayak, of scheerschuim gevecht of op een boot klimmen of met een duikbril gaan kijken. We zijn benieuwd wat Victor gaat kiezen.

Tot morgen.