dinsdag 5 maart 2013

Dag 2: Doseren is het woord

Vanmorgen begonnen we dus aan de tweede therapiedag. Gelukkig konden we een half uurtje later aanwezig zijn, dan gisteren. En dat hebben we maar net gered. Om 800 uur begint de therapie en dat is ook echt 800 uur. Terwijl we nog aan het ontbijt zaten, snel Victor met Hermi en Veronique vooruit gestuurd en Valentijn en ik kwamen er een tiental minuten later achteraan.
Victor had het naar zijn zin. Hij is erg blij dat hij weer met Mandy mag werken en met Chabelita kan hij het ook vinden. Toen Valentijn en ik aankwamen, was Victor al bezig met zijn eerste half uur waltherapie. Veronique werd door Gabriƫla opgehaald voor het broertjes/zusjes programma en even later zaten we onder het afdak naar Victor te kijken. En hij had plezier!


Met stralende gezichten kwamen Victor en Mandy langs gezwommen, alsof ze nooit anders gedaan hadden. Victor liet weer veel zwemtijd zien, maar had ook tijd voor een aantal dolfijnenkunstjes. Zoals Chabelita die over een stok heen springt, maar ook een voetbal van het dok aftrappen. Dit ging nog erg voorzichtig, maar probeer zelf maar eens een voetbal van een wiebelend dok af te trappen zonder er achteraan te gaan.

Maar de gezichten in het water spreken boekdelen. Victor kwam op zijn rondje weer langs gezwommen en je kon duidelijk zien hoeveel plezier Mandy en hij beleven. Ik heb het gisteren al geschreven, maar dit is dolfijntherapie in zijn zuiverste vorm. Hard werken en tussendoor vooral veel plezier beleven en genieten van het bewegen in het water met die prachtige dolfijnen.

Het enige wat jammer is van de vroege shift, is dat het licht voor het maken van foto’s minder is. Het is ’s ochtends nog een beetje bewolkt en als de zon doorkomt schijnt hij recht in de camera. Maar dat mag de pret niet drukken. We schieten de foto’s er wel omheen.

Valentijn heeft eigenlijk de hele therapie sessie lekker op de railing bij papa gezeten. Totdat Chabelita even wilde laten zien wat ze wel niet kon. Terwijl Victor op het dok zat, maakte Chabi een paar sprongen vlak langs ons plekje. Resultaat een nat pak voor Valentijn en Papa, de rest was snel weggedoken. Even schrikken, maar in CuraƧaose temperaturen is het zo weer droog. Als de therapie daarna gedaan is en we zitten te wachten op de feedback van Mandy, scharrelt Valentijn lekker om ons heen.

Qua feedback van Mandy was het codewoord vooral doseren. Ze merkt dat Victor echt al veel bereikt heet sinds de eerste keer dat hij hier kwam. Alleen Victor moet nog leren zijn spraak en bewegingen iets beter te doseren. Soms veel te hard en soms te zacht. Hier gaan Victor en zij de komende weken verder aan werken.
Na afloop zijn we nog even bij de “normale” dolfijnenshow gaan kijken bij de dolphin academy. Victor was nog zichtbaar na aan het genieten van zijn therapiesessie van deze ochtend. En dat kun je goed zien op de volgende foto, waarin hij dikke pret heeft met Hermi.


’s Middags zijn we nog lekker wezen zwemmen en daarna weer vroeg naar bed. Morgen is het dokdag, dan mag Veronique meehelpen op het dok terwijl Victor therapie heeft. Ze heeft er veel zin in.