dinsdag 12 maart 2013

Dag 8: Schildpadtaxi en twee verrassingen voor morgen

Victor heeft vandaag weer een aantal mooie dingen laten zien. In het eerste half uur is Victor weer op de taxi bezig geweest. Al was dit nu een ander model. Het was kleiner en langwerpiger dan die van gisteren en Victor lag er als een schildpad op. Mandy had verwacht dat het nogal wat voeten in aarde zou hebben voor Victor om op deze taxi aan de gang te krijgen. Maar wat bleek, hij ging spontaan op de plank liggen en peddelde met handen en voeten richting de deur. Een beetje als een schildpad.
Victor had binnen nog meer gewerkt aan oefeningen om lichaamsbesef te stimuleren en zijn kracht te doseren. Hier wordt het voor hem steeds een stapje moeilijker gemaakt, maar het gaat hem goed af. Om 830 uur begint de watertijd. We wachten weer tot Victor op het dok zit en lopen dan naar voren.

Het begint een vertrouwd gezicht te worden. Victor samen met Mandy, Janina en Sonya die wachten tot Chabelita klaar is om begroet te worden en aan de slag te gaan.
Chabelita heeft er ook vandaag weer helemaal zin in. Het is een fantastisch leuke dolfijn, die graag met Victor werkt en er ook vrolijk op los kwettert.


Victor beleefd nog steeds heel veel plezier aan het samenzijn met Chabelita. Ze zwemmen rustig rond en volgens mij geven beide elkaar rust. De typische dolfijntrucjes blijven wat achterwege. Maar dat is voor de therapie helemaal niet erg.

Maar dolfijntrucjes komen er ook. Spontaan of op commando. Chabelita komt hier even handen schudden met Victor. Maar daarna is het weer lekker rondjes zwemmen.

Mandy heeft toch wel weer iets nieuws gedaan. We zagen Janina al een beetje sjouwen met een grote dikke blauwe mat. Deze kan als vlot gebruikt worden. Twee jaar geleden heeft Steffi dit ook gedaan. Helaas was ik niet op tijd om een goede foto te maken, want we waren net in het gesprek gewikkeld. Maar de cameraploeg van het CDTC heeft het vastgelegd, dus die krijgen we wel te pakken.
Terwijl Veronique met GabriĆ«la mee was, vermaakte Valentijn zich uitstekend achter het dok. Hij loopt dapper rond langs de hoge hekken en vermaakt zich opperbest. Af en toe kijkt hij even naar zijn grote broer en er zwemt een grote schildpad in een apart afgezet stuk. Dit beestje mist zijn voorpoten of flippers  en heeft een beschadiging van zijn schild. Eigenlijk hebben we dat beestje vorige jaren al binnen gezien, maar nu zit die dus buiten en is flink gegroeid.


Terug op de wal doet Mandy verslag van de sessie. Het blijft opvallen dat Victor geconcentreerd te werk gaat en het leuk vindt om te werken. En terwijl we nog na staan te praten krijgen we twee leuke verrassingen. De eerste is voor Victor. Het blijkt dat de komende twee dagen Papito toevallig even vrij is. Papito had meegedraaid in een speciaal therapieproject dat nu ten einde was. Zou hij het leuk vinden om de twee laatste dagen met Papito te zwemmen. Dat was geen moeilijke beslissing voor Victor. Natuurlijk!

De tweede verrassing was voor Veronique. Drie jaar geleden heeft Veronique naast de de family swim nog twee keer met een dolfijn mogen zwemmen. Ricarda was toen in opleiding voor dolfijntherapeut en zocht broertjes of zusjes om mee te zwemmen. Ondertussen is Ricarda al een vaste kracht als dolfijntherapeute geworden. Nu is er weer een therapeut in opleiding. We hebben Paul de afgelopen dagen al een paar keer ontmoet, maar ook hij moet ‘zwemuren’ maken en zoekt ook broertjes of zusjes uit. Morgenochtend mag Veronique dus aan Paul laten zien hoe hij therapeut kan worden.

Dat worden weer extra veel foto’s en video’s die dag.