dinsdag 29 april 2014

Therapiedag 2: Victor en Papito gaan samen verder

De tweede dag therapie en Victor zit alweer in zijn ritme. Hij weet goed wat er van hem verwacht wordt tijdens de therapiesessies en zijn watertijden met Papito blijven iets unieks hebben.
Aangezien de therapie pas om 1300 uur begon, hebben we de ochtend rustig doorgebracht met ontbijt een beetje zwemmen en een lichte lunch. We kunnen Victor nu eenmaal moeilijk met een zware maaltijd achter de kiezen het water insturen. Dat zouden we zelf ook niet fijn vinden. Op het Seaquarium doen we ons inmiddels gebruikelijke rondje langs alle aquaria. Het is elke keer weer anders. Nu zwemmen er in de verschillende bassins diverse baby haaitjes rond. Eén van de trekpleisters van het Seaquarium is het animal encounter en daar horen haaien bij. Nurse sharks of verpleegsterhaaien. Geen idee waarom ze zo heten, ik zou ze niet graag als verpleegster aan mijn bed hebben staan.

Om 13:00 uur kwam Ricarda naar buiten om Victor op te halen en hij ging vrolijk mee. Tijdens het eerste halfuur op de wal is er veel op diepe druk gewerkt met Victor. Dit zorgt ervoor dat Victor zich beter bewust is van zijn lichaam en daardoor meer geconcentreerd op de therapie stort.
Victor was samen met Papito een dok opgeschoven en dat betekende voor ons ook een ander plekje zoeken om hem goed te zien. Geen probleem, ook Veronique en Valentijn hadden een prima stek gevonden om hun grote broer aan het werk te zien.


De foto’s zijn inmiddels vertrouwd. Victor vond het heerlijk om zijn rondjes met Papito te zwemmen en samen met zijn dolfijn in het water te liggen.


En toch is dat bijzonder. Natuurlijk kent Papito zijn kunstjes. Hij kan van alles en dat laat hij gedurende de week allemaal zien. Zo is op onderstaande foto hard met zijn flippers aan het spatteren. Zo hard dat Victor snel de andere kant uitzwemt.


Maar de vele kunstjes hoeven van Victor niet. Hij is één in het water samen met zijn vriend, de dolfijn Papito. Ricarda vertelde hierover in de nabespreking. Er was tijdens de sessie minimaal drie keer een intens contact tussen Papito en Victor. Ricarda was voor beide heren niet meer interessant en zij gingen hun eigen gang.

Er wordt mij wel eens gevraagd wat het effect is van dolfijntherapie, of het echt helpt en wat het zo bijzonder maakt. Mijn mening daarover is als volgt. Een dolfijn is een prachtig beest, maar kan niet toveren of wonderen verrichten. Wel kan hij kinderen enorm stimuleren om grote hindernissen of blokkades te overwinnen en een stap in zijn of haar ontwikkeling vooruit te maken. Zeker als dit gebeurd in volle samenwerking met therapeut en dolfijntrainster. De laatste twee zijn essentieel om een goede veilige en geschikte omgeving voor het kind te creëren zodat die met de dolfijn kan werken. Dit samenspel tussen kind, therapeut, trainster en de dolfijn is de kern van het succes van de therapie.
Daarnaast geeft alleen het samen zijn met een dolfijn al geluk. Is er dan meer tussen therapiekind en dolfijn? Ik ben er van overtuigd van wel. Er zijn vele soorten van communiceren die wij als mens verleerd of nooit geleerd hebben in onze westerse manier van denken. Kinderen als Victor kunnen dit wel verder ontwikkeld hebben en dat is te zien. Al vanaf de eerste keer dat we dolfijntherapie met Victor hebben gedaan heeft hij, op een paar keer na, met Papito gezwommen. De band tussen beiden is voor iedereen zichtbaar. Op de laatste foto is Victor klaar met zijn watertijd en loopt over de brug terug naar de kleedruimtes. Hij heeft zichtbaar een fijne tijd gehad en naar wie kijkt hij beneden in het water? Juist, Papito zwemt nog even langs om hem gedag te wensen of zo. Niet omdat hij daar opdracht voor heeft gekregen van de trainster, maar gewoon omdat Papito zijn vriendje Victor nog even wil zien. Gaaf hè.


De tweede dag is in ieder geval de opmaak voor nog een boeiende twee weken. Morgen verder.

Hendrik-Jan