vrijdag 2 mei 2014

Therapiedag 5: Veel sensorische integratie en op het vlot wil het niet vlotten


Sinds de vorige keer dolfijntherapie hebben we met Victor een heel traject afgelegd in zijn revalidatie. Binnen ons thuisprogramma is het essentieel dat alle disciplines geïntegreerd met elkaar werken. Dat wil zeggen dat er verschillende ergo, fysio, en logo oefeningen dwars door alle lessen en begeleiding heen verweven worden. Hierin rust ook het succes van ons programma voor Victor. Sensorische integratie is een rode draad in de revalidatie van Victor. Kort door de bocht, wordt hiermee wordt de nadruk gelegd om Victor beter in zijn lichaam te laten zitten. Hoe beter hij zijn lichaam aanvoelt, hoe beter hij tot
functioneren komt. Het kan geen toeval zijn, maar Ricarda gebruikt dit door de hele therapiesessies met Victor heen. Continu wordt Victor uitgedaagd om grenzen te verleggen en diepe druk te ervaren waar nodig. En zo maakt Victor zijn belangrijke stappen vooruit.

In de voorbereiding zagen we Victor met Ricarda het Sea Aquarium ingaan.  Ze hebben daar diverse dingen gedaan. Daarna werd het tijd voor het water. Papito was al aan het wachten. Gisteren had Ricarda aangegeven om vandaag met het vlot te willen werken. Door met Victor op het vlot te gaan zitten en dat vervolgens door Papito voort te laten bewegen, werkt ze aan Victor’s evenwichtsgevoel.
We waren benieuwd, want de enige keer dat dit succesvol gelukt was, is de keer dat hij met Steffi zwom. Onder toeziend oog van Valentijn wordt het vlot in het water gelegd en geprobeerd op alle mogelijke manieren Victor op het vlot te krijgen. Maar Victor wil niet op het vlot. Hij weet zich telkens er netjes naast te manoeuvreren.


Dan wordt besloten dat Elze, dolfijntrainster, ook op het vlot gaat zitten om te kijken of ze Victor er op kunnen zetten. En zowaar het lukt. Victor zit op de rand van het vlot naast Elze, terwijl Ricarda nog in het water ligt.Als Papito dan het signaal krijgt om te gaan spetteren, wordt het Victor weer teveel en laat hij zich weer in het water zakken. Bedankt Papito!


Met Victor weer in het water komt Papito even kijken. Samen met Papito wordt het vlot weer terug geduwd naar het dok. Het geeft leuke beelden en ze zijn volgens mij een klein half uur met het vlot aan het stoeien geweest. Ondertussen hebben we nog wat bij staan te praten met verschillende mensen langs het bassin.
Voor Victor en Ricarda rest er niks anders dan hun gebruikelijke rondjes weer te zwemmen.


Na afloop vertelt Ricarda dat Victor deze week hard gewerkt heeft. Samen beleven ze niet alleen veel plezier, maar Victor wil ook verder leren en werken aan zijn gestel. Het zoekt grenzen op en waar het kan laat Ricarda die door hem overschrijden. Ze is blij om met Victor te mogen werken en wij zij blij dat Victor met Ricarda mag werken.

Na afloop zijn we nog een beetje gaan zwemmen in het zwembad voor ons appartement. We komen in contact met een andere therapiefamilie en spontaan beginnen we met de bal over te gooien. Veronique doet al enthousiast mee en ook Victor laat zich niet onbetuigd. We hebben toch grote stappen vooruit gemaakt sinds vorig jaar. Toen was dit nog niet mogelijk om diverse redenen.

De komende twee dagen is het ook in Curacao weekend. Dan heeft Victor even rust. Maar wij hebben de family swim! Hermi, Veronique en ik hebben er zin in. Valentijn weet het nog niet. Hij doet heel stoer, maar we zullen het morgen mee gaan maken.